Matchasta lyhyesti


Peng Luo

Matcha (抹茶) on arvokas pala japanilaista historiaa ja elävää teekulttuuria. Se on hienoksi jauhettua vihreää teetä, joka hauduttamisen sijasta vispataan suoraan veteen sakeaksi seokseksi, jonka pintaa kaunistaa ihanteellisesti tiivis kerros vaahtoa. Matcha on perinteiseen tapaan valmistettuna intensiivinen ja ainutlaatuinen aistielämys, ja se vaikuttaa monta kertaa voimakkaammin kuin sama määrä lehdistä haudutettua teetä.

Matchaan käytettävät teepensaat peitetään auringonpaisteelta muutamaa viikkoa ennen poimintaa, minkä aiheuttamat muutokset kasvin nuorissa lehdissä antavat matchalle sen ominaisen pehmeyden ja täyteläisyyden. Poimitut lehdet käsitellään hellävaroen vihreäksi teeksi, perataan ruodeista ja sitten jauhetaan kivimyllyillä erittäin hienojakoiseksi, kirkkaan- ja syvänvihreäksi pulveriksi.

Myös tavallista vihreää teetä jauhetaan ja myydään matchan nimellä, mutta se on lähes aina hyvin karkeanmakuista, väriltään kellertävää tai harmahtavaa, eikä se vaahtoudu kunnolla. Teejauheella maustettu lehtitee markkinoidaan sekin välillä harhaanjohtavasti matchana. Aidolle korkealaatuiselle matchalle ei löydy suoraa korvaajaa, mutta toisaalta edullisemmilla teejauheilla on paikkansa erinomaisina väri- ja makuaineina muissa juomissa ja ruuissa, ja ne toimivat kohtalaisen hyvin isommassa määrässä viileää vettä. Myös ripaus suolaa voi tasoittaa tällaisen teen kitkeryyttä.

Aito ja hyvälaatuinen matcha löytyy varmimmin alkuperäisessä japanilaisessa pakkauksessa. Heikompitasoinen matcha sekä latte- ja leivontakäyttöön soveltuvat jauheet sen sijaan pakataan yleensä länsimaiseen kuosiin tai myydään japaniksi funmatsucha-nimellä (粉末茶). Poikkeuksia toki löytyy. Hyvää matchaa ei kuitenkaan saa koskaan erityisen halvalla.