Johdatus gongfu-teehen


Peng Luo

Gongfu on kiinalainen teenhaudutustapa, jossa laadukkaan irtolehtiteen parhaat ominaisuudet voi tuoda esiin käyttämällä paljon enemmän lehtiä suhteessa veden määrään kuin normaalisti. Gongfu-tyyli sopii kaikille teen pääluokille, tosin eron huomaa erityisen hyvin oolong-teessä ja tummassa teessä: ne ovat melko tasaisia normaalisti haudutettuina, mutta gongfuna ne muuttuvat hyvin vivahteikkaiksi ja vaikutuksiltaan vahvoiksi.

Gōngfuchá (功夫茶/工夫茶) eli gongfu-tee tarkoittaa taidolla tehtyä teetä, ja johdonmukaisen hyvä hauduttaminen vaatiikin tarkkuutta, välineiden hallitsemista sekä eri muuttujien vaikutusten ymmärtämistä. Lopputulos on vaivan arvoinen!

Gongfun lyhyt tarina

Gongfu oli alkujaan kotimaassaankin outo paikallinen haudutustapa oolong-teelle itäisessä Guangdongissa (siellä erityisesti Chaozhoun kaupungissa) sekä Fujianissa, molemmat eteläisessä Kiinassa. Ensimmäiset maininnat tästä haudutustyylistä ovat peräisin 1700- luvulta. 1970-luvulla Taiwanissa kehitettiin gongfun uudistettu muoto, johon sovitettiin uusia vaiheita, välineitä ja esteettisiä elementtejä. Sellaisena gongfu alkoi hiljalleen levitä salmen yli Kiinan valtavirtaan. Kiinassa ja Taiwanissa tästä uudesta ja helpommin lähestyttävästä gongfusta tuli lopulta samankaltainen kansallinen kulttuurisymboli kuin teeseremoniaperinteet Japanissa. Virallisempana taiteenmuotona gongfu tunnetaan myös nimellä kiinalainen teetaide (Zhōnghuá cháyì, 中华茶艺/中華茶藝).

2000-luvulta lähtien gongfu on alkanut levitä kansainvälisestikin hyvänä keinona saada laatuteestä ja teeharrastuksesta enemmän irti. Vanhempi ja vaatimattomampi ”Chaozhou- gongfu” on toistaiseksi jäänyt pienemmän piirin tyyliksi.